Skip to content

A Felkelő Nap

Ez a különleges mentes, vegán főétel Vári Adrienn döntős fogása volt, aki a 2025-ös Év Mentes Séfje Verseny amatőr kategóriájában a II. helyezést érte el.

“A Felkelő Nap” elnevezés Japánra, a felkelő nap országára utal, hisz az én választott ételeim mindegyike picit hajaz az ország kulináris világára, de semmiképp nem nevezhető azonosnak.

A sushi fúziót pl. rizsből készítjük, így a sushi jellegét csak a formája és a Nori lap adja. A sushit diós- fokhagymás céklával és sült tofuval töltjük, ezen hozzávalók találkozásával egy igazán izgalmas kulináris élményt kapunk. Készítünk mellé egy céklás-gyömbéres marinádot is, illetve egy pikáns édes-savanyú szószba is márthatjuk, ha épp arra vágyunk. Díszítésként egy Nori és rizs lapot sütünk, amely tökéletesen kiemeli az összes összetevőt.

Hozzávalók:

"A Felkelő Nap" vegán sushi céklával - Vári Adrienn receptjeSushi:
– 1/2kg rizs
– 75ml almaecet
– 25g só,
– 75g juharszirup
– 8db Nori
– 2db rizslap

Töltelék:
– 2db cékla (350-400g)
– 60 g dió
– 1 fokhagyma
– 10g petrezselyem
– 1/2 citrom
– só, bors
– szerecsendió,
– 1 ek. Szójaszósz
– 1db répa
– 1 tömb natúr tofu

Szósz:
– 4 ek. almaecet
– 1 cs. snidling (a legjobb az újhagyma)
– 20dkg paradicsom szósz
– 1/2 fej vöröshagyma
– 1/2 gerezd fokhagyma
– 2 ek. Juharszirup
– őrölt szerecsendió
– csipet őrölt fahéj
– 1 ek. chili
– 2 ek. szójaszósz
– 2 ek. juharszirup
– 2 ek. étkezési keményítő (kukorica)
– só
– bors
– cékla-gyömbér marinád
– 1db cékla (150g)
– kb. 5g gyömbér

Marinád
– 125ml almaecet
– 1 tk. egész bors
– 2db babérlevél
– 3ek. juharszirup
– fél tk. só
– reszelt gyömbér

Roppanós
– 2 Nori lap
– 2 rizslap

Elkészítés:

1. Rizs elkészítése: 4x átmosom a rizst, majd megfőzöm a megadott mennyiségű vízben, 15perc alatt. 5 percet fedő alatt pihentetem. Közben elkészítem az almaecetes keveréket, majd összekeverem vele. Hagyom hűlni.

2. Töltelék előkészítése: A céklát kockákra vágom, majd 180 fokon, 30 percig egy pici sóval, juharsziruppal és kókuszolajjal sütöm. Amikor kész, összekeverem a dióval, fokhagymával, petrezselyemmel, citromlével és fűszerekkel, majd botmixerrel pürésítem.

3. Céklás-gyömbéres marinád: Miközben sül a céklám, mandolinon vékony szeletekre vágom a céklát és a marináddal felforralom, 5 percig főzöm és hűtőbe teszem.

4. Tofus töltelék elkészítése: A tofut felvágom és szójaszószos pácban a hűtőbe helyezem.

5. Szósz készítése: Keverjük össze az összes szósz hozzávalót egy lábasban, forraljuk fel, majd hűtsük le.

6. Tofu készítése: magas lángon hirtelen kérgesítem, majd sütöm oldalanként 2-2 percet.

7. Sushi készítés: A Nori lapra helyezzük a rizst, majd kétujjnyi távolságot elhagyunk alulról és ráhelyezzük az alapanyagokat: a tofut, répát és céklás tölteléket a tetejére, majd feltekerjük.

8. Roppanós készítés: A Nori lapot és a rizs lapot összeragasztjuk egy pici vízzel, majd 4felé vágjuk, ezután kb 160-180 fokos kókuszolajban 1 perc alatt kisütjük.

 

Vári Andrienn - GasztroÉn

A receptet Vári Adrienn készítette.

Mentes Május regisztráció