Hozzávalók (6 főre):
– Olíva olaj 1,5 ek
– Vaj 30g
– Alaplé 8 dl
– Vöröshagyma 0,5 fej
– Fokhagyma 1 fej
– Rizottó rizs 18 dkg
– Szárított kakukkfű 0,5 tk
– Só,bors
– Fehérbor 0,6 dl
– Csiperkegomba 15 dkg
– Tejszín 0,6 dl
– Parmezán 30 g
– Mozzarella 10 dkg
– Gluténmentes liszt 10 dkg
– Tojás 6 db
– Gluténmentes zsemlemorzsa 10 dkg
– Petrezselyem 2 csokor
– Étolaj 1l
Elkészítés:
Készítsünk egy rizottót. A kész rizottót oszlassuk el egy tálcán vagy sütőlapon, majd hagyjuk teljesen kihűlni, akár a hűtőbe is betehetjük. Pirított gombával és petrezselyemmel ízesítjük.
A mozzarellát vágjuk kis kockákra vagy használjunk mini mozzarellát.
A kihűlt rizottóból formázzunk diónyi golyókat, mindegyik közepébe tegyünk egy kis darab mozzarellát. Nagyjából 18-20 golyó lesz belőle.
A kész golyókat panírozzuk be a szokásos módon: előbb a lisztbe, majd a tojásba, majd a gluténmentes zsemlemorzsába forgassuk.
Forrósítsunk bő olajat egy serpenyőben. Dobjuk a forró olajba a golyókat, süssük őket 4-5 percig, míg aranybarna lesz a külsejük.
A fokhagymás majonézhez:
Készítsünk házi majonézt, majd ízesítsük konfitált fokhagymával és petrezselyemmel.
Házi majonéz készítése:
2 tojás sárgáját egy tálba teszünk és habverővel lassan bele csepegtetünk 3 dl oliva olajat. Teszünk hozzá ízlés szerint sót, borsot és a 1tk mustárt. Addig keverjük amíg kezd hasonlítani a majonéz állagára. Ezután hozzáöntünk 3tk citromlevet is. Folyamatosan kóstolgatjuk, amennyiben úgy érezzük egy 1tk porcukrot is tehetünk bele.
A receptet Vári Adrienn készítette.