Ez az ínycsiklandó főétel Mátrai Patrik döntős fogása volt, aki a 2025-ös Év Mentes Séfje Verseny profi kategóriájában a II. helyezést érte el.
Cékla curry hozzávalók:
– 1 gerezd fokhagyma
– 850 g cékla
– 850 g kókusztej
– 50 g currypor
– 1 db lime
– 300 g kókuszjoghurt
– só, bors
Elkészítés:
A céklákat 200 fokon, fóliában 40 perc alatt készre sütjük, majd hámozzuk és pürésítjük curryporral, kókuszjoghurttal, kókusztejjel, lime héjjal, lime lével és fokhagymával. Egy darab céklából apró kockákat vágunk, majd grillezzük, ez lesz a curry betétje.
Cékla chips hozzávalók:
– 500 ml kókuszolaj
– 2 db cékla
Elkészítés:
A nyers céklát megpucoljuk, majd mandolinnal julienne-re vágjuk. A julienne-eket 150 fokos olajban kisütjük, így készül a céklaropogós.
Tócsni hozzávalók:
– 250 g burgonya
– 100 g rizsliszt
– 1 gerezd fokhagyma
– só, bors
– szezámmag
Elkészítés:
A tócsnitésztát készre keverjük, majd egy sütőtálcán egyenletesen kihúzzuk. 150 fokon 15 percig sütjük, majd kiszúrjuk és 150 fokos olajban készre sütjük.
Gremolata hozzávalók:
– 2 csokor petrezselyem
– 2 csokor koriander
– 2 csokor snidling
– 1 gerezd fokhagyma
– 2 db bio citrom
– 200 ml olívaolaj
Elkészítés:
A gremolátához minden hozzávalót késsel apróra vágunk, majd összekeverjük olajjal, citrusok héjával és levével. A felét megtartjuk ilyen állapotban, a másik felét összekeverjük vegán joghurttal a tálaláshoz.
Zöldség glaze hozzávalók:
– 1 db sárgarépa
– 1 db zeller
– 1 db fehérrépa
– 100 g sörélesztőpehely
– 200 ml csicserilé
Elkészítés:
A gyökérzöldségekből és csicseriborsólevélből alaplevet készítünk, amit a főzés végéig redukálunk. A céklaleesőt is ebbe a redukcióba tesszük. Amikor a grillünk készül, ezzel fogjuk kenegetni.
Nyársak hozzávalók:
– 1 kg laskagomba
– 0,5 kg tofu
Elkészítés:
Az alapanyagokat nyársra tűzzük és japán grillen grillezzük a zöldség glaze segítségével.
A receptet Mátrai Patrik készítette.