Skip to content

Tempurált alma vanília krémmel és narancsos zselével

Ez az ízletes vegán desszert “A Felkelő Nap” fantázianevet kapta – Vári Adrienn döntős fogása volt, aki a 2025-ös Év Mentes Séfje Verseny amatőr kategóriájában a II. helyezést érte el.

“A Felkelő Nap” A desszert egy igazi ínycsiklandó különlegesség. Azon gyerekes szülőknek ajánlom, akiknek nem eszik gyümölcsöt a gyermeke, ezt garantáltan meg fogja kóstolni! A friss, omlós almát egy könnyed tempura tésztában sütöm ki, és ehhez a picit savas közeghez párosítottam egy vegán “angol krém- szerű”, de tojás nélkül inkább csak egy krémes vanília szószt.

A felkelő nap színeit és az édes-savas balanszot követve, készítettem egy narancsos zselét is plusz elemnek. A leeső héjakat pedig, ha időnk engedi, a zero waste jegyében szárítsuk ki, isteni falatkák lehetnek. Úgy érzem, hogy ez a kombináció tökéletes zárása ennek a menünek.

Hozzávalók:

Tempurált alma vanília krémmel és narancsos zselével - Vári Adrienn receptje– 6 db alma
– fahéj
– kókuszolaj (kb.300 ml)

Krém
– 450 ml növényi tejszín 31%-os
– 600 ml mandula tej
– 120 g juharszirup
– 3 rúd vanília
– Kardamon
– 120 g margarin
– 60 g kukoricakeményítő

Tempura
– 100 g rizsliszt
– 100 g keményítő
– 20 g csicseriborsóliszt
– 20 g mandulaliszt
– 1 mk. sütőpor
– 1 tk. juharszirup
– 1 ek. csicseriborsóliszt

Zselé
– 500 ml narancslé (kb. 1200 g narancs)
– 1 ek. agar agar

 

Elkészítés:

1. Vaníliakrém készítése: A tejszínt, mandulatejet, juharszirupot, vaníliát, kardamont és kukoricakeményítőt felfőzzük, amíg besűrűsödik.

2. Alma előkészítése és tempura: Az almának a csumáját egy kör alakú csumahámozóval kivágjuk, majd kör cikkekre vágjuk. Erre egy pici fahéjat szórunk. Készítsük el a tempura tésztát az összes hozzávaló összekeverésével, majd forrósítsunk kókuszolajat serpenyőben. Az almákat mártsuk a tésztába, és süssük aranybarnára.

3. Zselé készítése: A narancslevet forraljuk fel az agar-agarral, majd hagyjuk kihűlni.

4. Tálalás: Öntsük a vaníliakrémet a tányér aljára, majd a tempurált almát helyezzük rá, és koronázzuk meg a narancsos zselével, díszítésként élő virágot is tehetünk rá, a japán kultúrába egyébként is nagyon illik.

 

Vári Andrienn - GasztroÉn

A receptet Vári Adrienn készítette.

Mentes Május regisztráció