Skip to content

Kettős kihívás: Glutén- és laktózmentes étrend

Mit is értünk pontosan laktóz érzékenység alatt és milyen lehetőségei vannak azoknak, akik ilyen problémákkal küszködnek?

Mi az a laktózérzékenység?

Mi az a laktózérzékenység?A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz, vagy más néven tejcukor lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim teljes hiánya, vagy igen alacsony szintje. Ez a tulajdonság már születésünkkor kódolva van bennünk, kisgyerekkortól bármely életkorban, akár csak később, felnőtt korban is jelentkeznek a laktózt tartalmazó táplálékok elfogyasztása után a kellemetlen tünetek, mint például puffadás, hasi görcsök, hasmenés, hányinger vagy hányás formájában. Egyes érintettek kis mennyiségű tejterméket még gond nélkül elfogyaszthatnak, míg mások már minimális mennyiség esetén is tüneteket tapasztalnak.

Szerencsére a panaszok laktózmentes étrenddel és – szükség esetén – laktáz enzim pótlásával teljes mértékben megelőzhetők.

Gluténérzékenységből laktózérzékenység?

Kettős kihívás: Glutén- és laktózmentes étrend
A Tibidabo Gluténmentes Pékségben minden szendvicsünk laktózmentes, így bátran fogyaszthatóak laktózérzékenyek számára is.

A laktózintolerancia nem minden esetben veleszületett. Előfordulhat úgynevezett másodlagos formája is, amely a vékonybél nyálkahártyájának károsodása következtében alakul ki. Ilyen károsodást okozhat például fertőzés, gyulladás, vagy akár kezeletlen gluténérzékenység is. Amennyiben az alapbetegséget megfelelően kezelik, a bélrendszer regenerálódhat, és a laktózbontó enzim működése helyreállhat – ezáltal a laktózmentes étrendre sem lesz többé szükség.

 

 

Hogyan diagnosztizálható a laktózérzékenység?

A leggyakrabban alkalmazott módszer a hidrogén kilégzési teszt. A vizsgálat során a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát mérik, mivel a tejcukor elégtelen lebontása során a bélrendszerben gáz képződik, amely kimutatható.

Elmúlhat a laktózintolerancia?

A genetikailag meghatározott forma élethosszig fennáll, de a másodlagos, szerzett laktózérzékenység visszafordítható. Ennek feltétele az alapbetegség megfelelő kezelése és a bélflóra helyreállítása. Ilyen ok lehet például egy vírusos bélfertőzés, gluténérzékenység, vagy okozhatja antibiotikumok szedése is.

Mi történik, ha valaki az intolerancia ellenére nem tartja be az előírt étrendet?

A laktóz rendszeres fogyasztása érzékenység esetén nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, hanem hosszú távon károsíthatja a vékonybél nyálkahártyáját is. Ennek következtében a tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően, nem hasznosulnak, így tápanyaghiány alakulhat ki. Hosszabb távon a vékonybél oly mértékben károsodhat, hogy visszafordíthatatlan és súlyos betegségek alakulhatnak ki, mint pl. csontritkulás, de akár béldaganat is.

Laktózmentes péksütemények széles választéka

Laktózmentes péksütemények
Minden kenyértermékünk tejmentes, így ideális választás tejérzékenyek számára is.

A laktózmentes étrend összeállítása során sokan nem is gondolnak arra, hogy nagyon sok esetben péksüteményekben is lehet tej vagy tejtermék. A Tibidabo kialakítása esetében kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy ne csak a gluténérzékenyek igényeit szolgáljuk ki, de más étkezéssel összefüggő problémákra is megoldást kínáljunk péksüteményeinken keresztül. Éppen ezért mindegyik termékünk laktózmentes, illetve kínálatunkban számos tejmentes finomságot is találhatsz, mint a gluténmentes paleo bagel vagy a gluténmentes sokmagvas mini bagett. Továbbá, mindegyik finomságunkról elmondható, hogy kukorica-, rizsmentes, valamint sok esetben szénhidrátcsökkentett is, valamint teljesen vegán opciók is elérhetőek.

Mentes Május regisztráció